U bent hier: Home - Beroepen - Timmerman(onderhoud) - Lawaai

Printvriendelijke versie


Lawaai


De timmerman heeft te maken met hard geluid. 43% van de beroepsgroep meldt klachten over lawaai, 24% heeft last van het gehoor en 21% vastgestelde lawaaidoofheid. Het lawaai wordt deels door de timmerman gemaakt, maar ook door anderen in de omgeving. Bij machinale bewerking, timmeren, zagen, boren, schuren en ander werk heeft hij te maken met geluid van 90 tot 120 dB(A). Het gemiddelde niveau over een werkdag is 91 dB(A). De grenswaarde voor lawaai is 80 dB(A). Gezien het lawaai moeten gehoorbeschermingsmiddelen beschikbaar worden gesteld en gedragen.


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Kies bij de aanschaf voor types gereedschap voorzien van geluiddemping.
  • Kies voor hardmetalen (HM) bladen in een cirkelzaag in plaats van chroom-vanadium (CV); dit vermindert het geluidniveau met 3 tot 5 dB(A). Bij het gebruik van HM 'sandwich-bladen' is het geluid nog eens 3 dB(A) lager.
  • Zorg voor een goede maatvoering; dit voorkomt lawaaiige bewerkingen op de werkplek.

Collectieve maatregelen
  • Verstrek gehoorbeschermingsmiddelen (verplicht boven een geluidsniveau van 80 dB(A)). Het dragen hiervan is verplicht bij geluidsniveaus hoger dan 85 dB(A).
  • Kies een type in overleg met het personeel. Een middel dat niet goed zit, wordt vaak slecht gebruikt. Overweeg een type voorzien van communicatiemogelijkheden voor functies waarvoor frequent contact met collega's noodzakelijk is.
  • Verstrek geen doppen of watten als beschermingsmiddel. Deze beschermen onvoldoende. Bovendien kunnen toxische of irriterende stoffen in de gehoorgang terechtkomen. Otoplastieken met een op het geluidniveau afgestemd filter bieden wel goede bescherming.
  • Zie toe op het gebruik van de gehoorbeschermingsmiddelen; zorg ervoor dat de leiding het goede voorbeeld geeft.

Individuele maatregelen
  • Gebruik de verstrekte gehoorbescherming. Dit is verplicht bij geluidniveaus hoger dan 85 dB(A).


Arbovriendelijk hulpmiddel voor de Timmerman - onderhoud met betrekking tot lawaai

Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
 
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina