U bent hier: Home - Beroepen - Koppensneller - Lawaai

Printvriendelijke versie


Lawaai


De koppensneller staat tijdens het hakken en doorslijpen bloot aan geluidniveaus van 100 dB(A) en hoger. Ook gemiddeld over een werkdag ligt de blootstelling met 95 tot 100 dB(A) ruim boven de grenswaarde voor lawaai die 80 dB(A) is. Gehoorschade is mogelijk als hij gehoorbescherming gebruikt.


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Voorkom of beperk het handmatig hakken door te kiezen voor andere methoden, zoals kraken, knippen, machinaal hakken, waterhakken of het inzagen van de paalkop met een zaag voorzien van watertoevoer.
  • Gebruik een kraan met een geïsoleerde cabine; houd bij de keuze van geluidgedempte alternatieven voor apparatuur rekening met de lichamelijke belasting en de blootstelling aan stof en trillingen.

Collectieve maatregelen
  • Verstrek gehoorbeschermingsmiddelen. Kies een type in overleg met het personeel; een middel dat niet lekker zit, wordt vaak slecht gebruikt.
  • Verstrek geen doppen of watten als beschermingsmiddel. Deze beschermen onvoldoende. Bovendien kunnen toxische of irriterende stoffen in de gehoorgang terechtkomen. Otoplastieken met een op het geluidniveau afgestemd filter bieden wel goede bescherming. Bij zeer hoge niveaus kan dubbele bescherming (otoplastieken en gehoorkappen) noodzakelijk zijn.
  • Zie toe op het gebruik van gehoorbescherming; zorg ervoor dat de leiding het goede voorbeeld geeft.

Individuele maatregelen
  • Gebruik de verstrekte gehoorbeschermingsmiddelen. Gehoorbescherming dragen is verplicht bij geluidniveaus boven 85 dB(A).


Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina