U bent hier: Home - Beroepen - Steenzetter / dijkwerker - Fysieke belasting

Printvriendelijke versie

 

Fysieke belasting


Hoewel bedrijven in toenemende mate mechanische zetmethoden toepassen, wordt veel werk nog handmatig gedaan. Maar liefst 85% van de steenzetters vindt het werk lichamelijk zwaar. Van de steenzetters heeft 77% klachten over het tillen, dragen, duwen en trekken van zware lasten. Vooral het handmatig zetten van zuilen vergt veel armkracht. Dit wordt bovendien in een sterk gebogen houding uitgevoerd. Over het werken in ongemakkelijke houdingen heeft 59% klachten. Het werk is extra zwaar doordat de steenzetter op een hellend vlak werkt. De zuilen wegen 27 tot 132 kg (basalt) of 26 tot 52 kg (basalton). Deze gewichten overschrijden ruimschoots de maximale tilbelasting. Het maximale gewicht dat door 1 persoon met de hand mag worden getild is 25 kg. Per dag worden 300 tot 350 basaltzuilen gezet. Bij basalton is dit het dubbele. Andere lichamelijk belastende taken zijn het duwen en trekken aan de kubel tijdens het storten van bitumen / gietasfalt. Bij het aanbrengen van vlechttuinen en beschoeiingen vergen het tillen en dragen van palen en planken (tot circa 20 kg en soms meer) veel kracht. Van de steenzetters heeft 53% rugklachten (pijn of stijfheid in de rug). Dat is meer dan het gemiddelde voor de bouw (43%).

De belangrijkste risico’s zijn:
 • Lichamelijk zwaar werk
 • Tillen, dragen, duwen en trekken van zware lasten
 • Werkhoudingen


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
 • Het inzetten van een hoogwerker is maatwerk en moet zorgvuldig worden gepland en voorbereid.
 • Laat het zetwerk uitvoeren met een mechanische steenzetter of een hydraulische kraan voorzien van een klem (basalton) of voorzien van een zuignap (basalt en basalton).
 • Bevestig de zuignap aan een graafmachine met verlengde arm, een 10 ton meter kraan of een hoogwerker; een hoog bevestigingspunt is nodig om voldoende bereik te hebben. 

Collectieve maatregelen
 • De bediening van de hoogwerker moet worden overgelaten aan personen die daartoe correct zijn ge´nstrueerd en zijn opgeleid. De voorlichting en instructie in het bedrijf dient afgestemd te zijn op de hoogwerker die wordt ingezet en de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Houd hierbij rekening met anderstaligen. Tijdens het uitvoeren van het werk dient de werkgever controle te houden op het juist gebruiken van de hoogwerker en eventueel corrigerend op te treden.
 • Verwijder zuilen met hulp van een kraan voorzien van een sloophamer.
 • Zorg voor voldoende afwisseling in de werkzaamheden om eenzijdige belasting te voorkomen.

Individuele maatregelen
 • De beoordeling van de hoogwerker dient voor elk gebruik te geschieden door de gebruiker volgens aanwijzing van de machineleverancier.
 • Gebruik de beschikbare hulpmiddelen voor het transport en plaatsen van zuilen.
 • Vraag bij het tillen van zware lasten één of meerdere collega's om hulp.
 • Wissel uw werk af, zodat u niet steeds dezelfde spieren en gewrichten gebruikt / belast. 


Arbovriendelijke hulpmiddel voor de steenzetter / dijkwerker met betrekking tot fysieke belasting

Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
 
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina