U bent hier: Home - Beroepen - Sondeerder - Lawaai

Printvriendelijke versie


Lawaai


Van de sondeerders heeft 38% last van lawaai. Een belangrijke bron van geluid is de motor van de sondeerwagen. Deze produceert 80 tot 97 dB(A). Af en toe wordt met een breekhamer gewerkt, die tot 110 dB(A) produceert. De sondeerder werkt soms ook in de nabijheid van andere lawaaibronnen. Gemiddeld over een werkdag is het geluidsniveau 80 dB(A) of hoger. De grenswaarde voor lawaai is 80 dB(A). Er is kans op gehoorschade als uw werknemers geen gehoorbescherming dragen.


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Betrek bij aanschaf en het vervangen van materieel de geluidsproductie in de afweging mee. Vraag de leverancier om informatie over het geluid.

Collectieve maatregelen
  • Laat machines en apparatuur regelmatig onderhouden en controleren.
  • Verstrek gehoorbeschermingsmiddelen. Kies een type in overleg met het personeel; een middel dat niet prettig zit, wordt vaak slecht gebruikt.
  • Verstrek geen doppen of watten als beschermingsmiddel. Deze beschermen onvoldoende. Bovendien kunnen toxische of irriterende stoffen in de gehoorgang terecht komen. Otoplastieken met een op het geluidniveau afgestemd filter bieden wel goede bescherming.
  • Zie toe op het gebruik van de gehoorbescherming; zorg ervoor dat de leiding het goede voorbeeld geeft.

Individuele maatregelen
  • Werk niet onnodig dicht bij plekken waar veel lawaai is. Hoe groter de afstand tot deze plek, hoe minder u met geluid te maken heeft.
  • Gebruik de verstrekte gehoorbeschermingsmiddelen. Gehoorbescherming is verplicht bij geluidniveaus boven 85 dB(A).


Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina