U bent hier: Home - Beroepen - Sleuvenhakker / -frezer - Lawaai

Printvriendelijke versie


Lawaai


De sleuvenhakker wordt tijdens het boren, frezen, zagen en hakken blootgesteld aan geluidniveaus van rond de 100 dB(A). Gemiddeld over een werkdag ligt de blootstelling ruim boven de grenswaarde voor lawaai die 80 dB(A) is. Er is kans op gehoorschade als geen gehoorbeschermingsmiddelen worden gedragen. De grenswaarde voor lawaai is 80 dB(A).


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Voorkom hakken en frezen door het toepassen van andere werkmethoden, zoals het ingieten van leidingen, leidinggoten, opbouwleidingen en infraroodschakelaars.
  • Neem bij de aanschaf of het vervangen van materieel de geluidsproductie in de afweging mee; vraag om informatie over de geluidemissie. Houd bij de keuze ook rekening met de fysieke belasting en de blootstelling aan stof en trillingen.

Collectieve maatregelen
  • Verstrek gehoorbeschermingsmiddelen (verplicht boven een geluidniveau van 80 dB(A)). Kies een type in overleg met het personeel; een middel dat niet prettig zit, wordt vaak slecht gebruikt.
  • Verstrek geen doppen of watten als beschermingsmiddel. Deze beschermen onvoldoende. Otoplastieken met een op het geluidniveau afgestemd filter bieden wel goede bescherming.
  • Zie toe op het gebruik van de gehoorbescherming; zorg ervoor dat de leiding het goede voorbeeld geeft.

Individuele maatregelen
  • Gebruik de verstrekte gehoorbeschermingsmiddelen. Gehoorbescherming is verplicht bij geluidniveaus boven 85 dB(A).


Arbovriendelijk hulpmiddel voor de sleuvenhakker/-frezer met betrekking tot lawaai

Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina