U bent hier: Home - Beroepen - Monteur steigerbouw - Werkdruk

Printvriendelijke versie


Wat zegt de wet- en regelgeving?



Wettelijke verplichtingen

Arbobesluit: Artikel 2.15 Maatregelen ter voorkoming of beperking van psychosociale arbeidsbelasting
  • Werkdruk valt onder het begrip 'psychosociale belasting' in het Arbowet (artikel 3, tweede lid). Er is een negatieve kant (de werknemer mag niet overspannen raken van het werk) en een positieve kant (de werknemer moet van en door het werk kunnen leren). De werkgever is verantwoordelijk voor beide aspecten. De werkgever moet ervoor zorgen dat psychosociale belasting, zoals werkdruk, geen gevaar oplevert voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers.

    Dit kan door:
    • De inrichting van de werkplek; bijvoorbeeld door het gebruik van ergonomische hulpmiddelen zodat u niet (te lang) in eenzelfde gespannen houding werkt.
    • De organisatie van de werkzaamheden; bijvoorbeeld door afwisselende werkzaamheden en voldoende pauzes. Een duidelijke taak en functie omschrijving kan daar ook aan bijdragen. Ook het vastleggen van verantwoordelijkheden en bevoegdheden draagt bij aan vermindering van de werkdruk.
    • Voorlichting geven over de risico's van (te) hoge werkdruk en over manieren om daarmee om te gaan.
    • Bij het voorkómen van werkdruk op de bouwplaats zijn een goede voorbereiding en planning, het voorkómen van storingen en duidelijke taken en opdrachten erg belangrijk.


Arbeidstijdenwet
  • Een andere belangrijke wet is de Arbeidstijdenwet. In deze wet staat beschreven hoe lang (hoeveel uur, hoeveel dagen) er achter elkaar mag worden gewerkt en hoe lang er in de verschillende situaties gepauzeerd moet worden.
    In de cao Bouw & Infra zijn in Bijlage 6 de arbeidstijden en rusttijden uitgewerkt.


Werk en rusttijden
De werk en rusttijden die moeten worden aangehouden zijn uitgewerkt in bijlage 6 van de cao Bouw & Infra.
 
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina