U bent hier: Home - Beroepen - Monteur onderhoud machines - Lawaai

Printvriendelijke versie


Lawaai


Van de monteurs onderhoud machines ervaart 42% het lawaai als hinderlijk, 26% heeft gehoorklachten en bij 20% is lawaaidoofheid vastgesteld. Monteurs worden voornamelijk blootgesteld aan het lawaai dat wordt geproduceerd door de machines en gereedschappen waarmee men werkt. De lawaainiveaus geproduceerd bij verschillende handelingen die een monteur tijdens onderhoud en reparatie uitvoert variŽren van 85-115 dB(A). Gezien de kans op het ontstaan van gehoorschade moeten gehoorbeschermingsmiddelen beschikbaar worden gesteld. Maatregelen ter verlaging van de geluidsniveaus zijn volgens de wet, indien redelijkerwijze mogelijk, verplicht bij geluidsniveaus boven 80 dB(A); werknemers zijn verplicht gehoorbescherming te dragen bij geluidsniveaus boven 85 dB(A). De grenswaarde voor lawaai is 80 dB(A).


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregel
  • Bij vervanging kies voor geluidsarm materieel; vraag de leverancier om informatie over de geluidemissie.

Collectieve maatregelen
  • Verstrek gehoorbeschermingsmiddelen (is verplicht boven 80 dB(A)); kies een type in overleg met het personeel want een hinderlijk middel wordt vaak slecht gebruikt.
  • Werk niet onnodig dicht bij grote lawaaibronnen; hoe groter de afstand hoe lager het niveau.
  • Zie toe op het; zorg ervoor dat de leiding het goede voorbeeld geeft.

Individuele maatregel
  • Gebruik de gehoorbescherming, otoplastieken met een op het geluidniveau afgestemd filter bieden goede bescherming met behoud van spraakverstaanbaarheid.


Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina