U bent hier: Home - Beroepen - Metaalbewerker / bankwerker - Fysieke belasting

Printvriendelijke versie

 

Fysieke belasting


Van de metaalbewerkers vindt 80% het werk lichamelijk zwaar. Klachten zijn er vooral over de rug (31%). Over het tillen, dragen duwen of trekken van zware lasten heeft 46% klachten. Zwaar werk is onder andere het met de hand (ver-) plaatsen van metalen onderdelen. Hierbij tilt of kantelt de metaalbewerker / bankwerker soms meer dan 25 kg. Het maximale gewicht dat door 1 persoon met de hand mag worden getild is 25 kg. Bij het (ver-) plaatsen, losmaken en vastzetten van onderdelen moet hij ook duwen en trekken. Vaak werkt hij lang staand in een licht voorovergebogen houding. Bij onderhoud en reparatie neemt hij verschillende ongemakkelijke houdingen in die belastend zijn: gebogen, gedraaid, geknield en liggend.

Het belangrijkste risico is:
  • Lichamelijk zwaar werk


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Zorg er voor dat per persoon maximaal 25 kg wordt getild, of maximaal 50 kg door twee personen. Laat zwaardere onderdelen (ver-) plaatsen met een takel, heftruck of verrijdbare heftafel.

Collectieve maatregelen
  • Verstrek hulpmiddelen waardoor een goede lichaamhouding kan worden ingenomen, zoals een instelbare werktafel, heftafel, kanteltafel en stasteun.
  • Zorg voor voldoende afwisseling in het werk om eenzijdige belasting te voorkomen.

Individuele maatregelen
  • Gebruik de hulpmiddelen om het tillen en manoeuvreren van zware materialen zoveel mogelijk te beperken. Met de hulpmiddelen beperkt u tevens het werken in ongunstige lichaamshoudingen.
  • Vraag bij het tillen van zware lasten een collega om hulp.
  • Wissel uw werk af, zodat u niet steeds dezelfde spieren en gewrichten gebruikt / belast.


Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
 
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina