U bent hier: Home - Beroepen - Loodgieter - Trillingen

Printvriendelijke versie


Trillingen


Bij het werken met hakhamers, klopboormachines en freesmachines heeft de loodgieter te maken met hand-armtrillingen. 36% van de beroepsgroep heeft hier klachten over. De duur van de blootstelling bedraagt een half uur tot enkele uren per dag. Vooral bij hakken of klopboren komt het niveau van de trillingen boven de grenswaarde uit. Gemiddeld over een werkdag wordt deze waarde af en toe overschreden. De grenswaarde voor hand-armtrillingen van 5 m/s² over een achturige werkdag mag niet worden overschreden. Op den duur kunnen hand-armtrillingen gewrichtsschade en schade aan handen en vingers veroorzaken.

Het belangrijkste risico is:
  • Hand-armtrillingen


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Kies bij vervangen van hakhamers en boormachines voor trillingsgedempte types. Vraag de leverancier om informatie over de hoeveelheid trillingen die deze veroorzaken. De leverancier is verplicht deze te verstrekken. Houd bij de keuze ook rekening met de blootstelling aan stof en lawaai.

Collectieve maatregelen
  • Zorg voor periodiek onderhoud en controle van hakhamers en boormachines om onnodige trillingen te voorkomen.
  • Zorg voor taakroulatie om de blootstelling te beperken.

Individuele maatregelen
  • Wissel uw werk af; dit beperkt de tijd dat u met trillingen te maken heeft.
  • Gebruik handschoenen als het koud is; het warm houden van de handen is belangrijk wanneer u met hand-armtrillingen te maken heeft.


Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina