U bent hier: Home - Beroepen - Kabel- en buizenlegger - Trillingen

Printvriendelijke versie


Trillingen


Steeds vaker wordt voor het losmaken van grond, graven en dichtgooien van sleuf of put een (mini-) graafmachine gebruikt. Andere gebruikte machines zijn graaf-laadcombinaties en kettinggravers voorzien van diverse hulpstukken. Bij het gebruik van de machines heeft de kabel- en buizenlegger te maken met lichaamstrillingen of schokken. 26% van de beroepsgroep heeft hier last van. Bij het werken met de machines kan de grenswaarde worden overschreden, deze is voor lichaamstrillingen 1,15 m/s² en mag over een achturige werkdag niet worden overschreden. Op den duur kunnen lichaamstrillingen rugklachten veroorzaken. Het werken met een scheve of gedraaide rug vergroot de kans op klachten.
Bij het werken met sloophamers, trilplaten en trilstampers of explosiestampers is er sprake van hand-armtrillingen. Van de beroepsgroep heeft 29% hier klachten over. De duur varieert van nul tot enkele uren per dag. Tijdens het gebruik van de apparatuur wordt de grenswaarde ver overschreden. Soms zal deze waarde ook gemiddeld over een werkdag worden overschreden. De grenswaarde voor hand-armtrillingen van 5 m/s² en voor lichaamstrillingen van 1,15 m/s² over een achturige werkdag mogen niet worden overschreden. Dit kan op den duur leiden tot gewrichtsschade en schade aan handen of vingers.

De belangrijkste risico's zijn:
  • Hand-armtrillingen
  • Lichaamstrillingen


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Neem bij de aanschaf en het vervangen van gereedschap de productie van trillingen mee in de afweging. Vraag de leverancier om informatie over de mate van trillingen en de mogelijkheden om deze te beperken.

Collectieve maatregelen
  • Voorzie het materieel van een goede schokabsorberende stoel; deze beperkt de blootstelling aan lichaamstrillingen.
  • Zorg voor periodiek onderhoud en controle van het materieel om onnodige trillingen te voorkomen.

Individuele maatregelen
  • Stel de stoel op het materieel goed in.


Arbovriendelijke hulpmiddelen voor de kabel- en buizenlegger met betrekking tot trillingen

Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina