U bent hier: Home - Beroepen - Betontimmerman - Lawaai

Printvriendelijke versie


Lawaai


Bijna de helft van de betontimmermannen / bekistingstimmermannen (49%) heeft last van lawaai, 25% heeft last van zijn gehoor. Geluid wordt deels door henzelf gemaakt, maar ook door anderen in de werkomgeving. Geluidniveaus van wel 90 tot 120 dB(A) komen voor bij timmerwerk, zagen met de cirkelzaag, boren, los- of vastslaan van wervelmoeren en het schoonbikken van de stalen bekisting. Ook het geluid van trilnaalden (en de resonantie daarvan) in de bekisting veroorzaakt dergelijke waarden. Het gemiddelde geluidniveau over de hele dag is 92 dB(A). De grenswaarde voor lawaai is 80 dB(A), gezien de lawaaibelasting moeten gehoorbeschermingsmiddelen worden gedragen.


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Betrek bij aanschaf en het vervangen van materieel, apparatuur en gereedschap de geluidsproductie in de afweging mee. Vraag de leverancier om informatie over het geluid.
  • Kies bij de aanschaf voor types materieel, apparatuur en gereedschap voorzien van geluiddemping.
  • Voorkom blootstelling aan lawaai, trillingen en kwartsstof. Wanneer de bevestigingsmiddelen in het beton worden meegegoten, hoeft er bijvoorbeeld niet te worden geboord.

Collectieve maatregelen
  • Laat machines en apparatuur regelmatig onderhouden en controleren.
  • Verstrek gehoorbeschermingsmiddelen (verplicht boven een geluidniveau van 80 dB(A)). Kies een type in overleg met het personeel; een middel dat niet prettig draagt, wordt vaak slecht gebruikt.

Individuele maatregelen
  • Zorg voor regelmatig onderhoud en controle van machines en apparatuur.
  • Gebruik de verstrekte gehoorbeschermingsmiddelen. Gehoorbescherming dragen is verplicht bij geluidniveaus boven 85 dB(A).


Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
 
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina