U bent hier: Home - Beroepen - Betonreparateur - Trillingen

Printvriendelijke versie


Trillingen


Van de betonreparateurs heeft 45% last van lichaamstrillingen. Er wordt weinig gebruikgemaakt van materieel. De klachten zijn vermoedelijk (mede) een gevolg van de schokken bij het handmatig hakken met sloophamers.
Bij het werken met gereedschap als de hakhamer, boormachine en slijptol heeft de betonreparateur met hand-armtrillingen te maken. Van de beroepsgroep heeft 50% hier klachten over. De duur van de blootstelling is maximaal enkele uren per dag. Vooral tijdens hakken en boren wordt de grenswaarde overschreden. Gemiddeld over een achturige werkdag wordt soms ook de grenswaarde van 5 m/s² overschreden en dat mag niet. Het niveau tijdens het stralen en spuiten is niet bekend. Op termijn kunnen hand-armtrillingen leiden tot gewrichtsschade en schade aan handen en vingers.

Het belangrijkste risico is:
  • Hand-armtrillingen


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Kies bij het vervangen van apparatuur voor trillinggedempte types. Vraag de leverancier om informatie over de hoeveelheid trillingen die ze veroorzaken; de leverancier moet deze informatie verstrekken. Houd bij de keuze ook rekening met de lichamelijke belasting en de productie van stof en lawaai.

Collectieve maatregelen
  • Regel periodiek onderhoud en controle van hakhamers, boormachines, slijptollen en andere gereedschappen om onnodige trillingen te voorkomen.
  • Zorg voor taakroulatie om de blootstelling te voorkomen.

Individuele maatregelen
  • Wissel het werk waar mogelijk af.
  • Draag handschoenen als het koud is. Bij hand-armtrillingen is het warm houden van de handen belangrijk.


Arbovriendelijke hulpmiddel voor de betonreparateur met betrekking tot trilllingen

Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie
   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina