U bent hier: Home - Beroepen - Betonboorder / -zager - Trillingen

Printvriendelijke versie


Trillingen


Bijna de helft van de betonboorders meldt klachten over trillingen. Zowel lichaamstrillingen als hand-armtrillingen (49%) komen voor. De betonboorder wordt zo nu en dan blootgesteld aan lichaamstrillingen, zoals bij het geleiden van de apparatuur. Ook wordt hij zittend op de zaagmachine aan trillingen blootgesteld. De duur van de blootstelling is meestal beperkt. Toch kunnen lichaamstrillingen op termijn leiden tot het ontstaan van rugklachten. De grenswaarde voor lichaamstrillingen van 1,15 m/s² over een achturige werkdag mag niet worden overschreden, maar de betonboorder wordt met name blootgesteld aan hand-armtrillingen. Blootstelling aan hand-armtrillingen komt voor tijdens bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden. Hierbij wordt met een pneumatische hakhamer, een handboor of een handzaagmachine gewerkt. Vooral bij het werken met een hakhamer kan gemiddeld over een werkdag de grenswaarde worden overschreden. De grenswaarde van 5 m/s² over een achturige werkdag mag niet worden overschreden. Op termijn kunnen hand-armtrillingen leiden tot gewrichtsschade en schade aan handen en vingers.

Het belangrijkste risico is:
  • Hand-armtrillingen


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Neem bij de aanschaf en het vervangen van gereedschap de productie van trillingen in de afweging mee. Vraag de leverancier om informatie over de hoeveelheid trillingen en de mogelijkheden om deze te beperken.

Collectieve maatregelen
  • Zorg voor periodiek onderhoud en controle van machines en gereedschap om onnodige trillingen te voorkomen.
  • Vervang oude hakhamers door nieuwe trillingsgedempte typen. Vraag de leverancier om informatie over de hoeveelheid trillingen die het gereedschap veroorzaakt; deze informatie moet de leverancier verstrekken. Houd bij de keuze ook rekening met de fysieke belasting en de blootstelling aan stof en lawaai.
  • Zorg voor taakroulatie; dit beperkt de blootstelling.

Individuele maatregelen
  • Richt de werkplek zo in dat u niet aan lichaamstrillingen wordt blootgesteld.
  • Gebruik het juiste gereedschap afgestemd op de taak; gebruik goed onderhouden en scherp gereedschap.
  • Probeer de blootstelling aan trillingen te beperken door het werk af te wisselen.
  • Gebruik bij blootstelling aan hand-armtrillingen en bij koud weer goede handschoenen; het warm houden van de handen is bij koud weer belangrijk.


Arbovriendelijke hulpmiddelen voor de betonboorder met betrekking tot trillingen

Wat zegt de wet- en regelgeving?
Meer informatie

   
   
 

Download gehele beroep als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina