U bent hier: Home - Taken - Ruwbouwtimmerwerk - Gordingen - Gevaarlijke stoffen

Printvriendelijke versie


Gevaarlijke stoffen


Blootstelling aan houtstof. Houtstof kan effecten hebben op huid, ogen en/of luchtwegen: irritatie, ontstekingen, eczeem en allergische reacties zoals astma en astmatische bronchitis. Langdurige blootstelling aan stof van hardhout kan leiden tot kanker in de neusbijholte (adeno-carcinoom). Voor stof van hardhout geldt een wettelijke grenswaarde van 2 mg/m³. De blootstelling moet doeltreffend worden beheerst en er geldt een streefwaarde (zie advies houtstof, Gezondheidsraad, 2000) van 0,06 mg/m³. De grenswaarde van 2 mg/m³ geldt niet voor zachthoutstof. Er is niet vastgesteld dat zachthoutstof kankerverwekkend is maar het wordt er wel van verdacht. Daarom moet ook de blootstelling aan zachthoutstof doeltreffend worden beheerst en geldt er eveneens een streefwaarde (zie advies houtstof, Gezondheidsraad, 2000) van 0,06 mg/m³. De mate waarin blootstelling optreedt is afhankelijk van de houtbewerkingen die noodzakelijk zijn en varieert per type kap, aan te brengen sparingen en afwerking. De gemiddelde concentratie over een werkdag ligt naar verwachting rond de grenswaarde.
Voor het verankeren van de kap kan het noodzakelijk zijn gaten te boren in beton of steen. Dat geldt onder andere voor het bevestigen van de muurplaat. Daarbij is blootstelling mogelijk aan kwartsstof. Bij het boren van een serie gaten kan de grenswaarde voor respirabel kwartsstof (0,075 mg/m³, gemiddeld over een werkdag) worden overschreden.
Bij het zagen van platen kan blootstelling optreden aan materialen die aan deze platen zijn toegevoegd zoals lijmen of isolatiematerialen. Blootstelling aan minerale wol kan leiden tot irritatie van huid en ogen. Bij opvullen van voegen tussen dakelementen of dakplaten met PUR-schuim en bij het afwerken van voegen met kit is blootstelling mogelijk via huidcontact met het schuim en met de kit.


Te nemen maatregelen:

Bronmaatregelen
  • Meestorten bevestigingspunten of schroefhulzen voor muurplaatankers (minder boren dus minder kwartsstof).
  • Materialen op maat aanleveren (minder houtbewerking).
  • Schone (stofvrije) materialen.
  • De hoeveelheid houtstof bij zaagwerk kan worden beperkt door gebruik van een handzaag of een decoupeerzaag in plaats van een handcirkelzaag.
  • Boormachine en/of guts voor het maken van sparingen, dat veroorzaakt minder houtstof dan een elektrisch aangedreven zaagmachine.
  • Speciale zaagbladen (dun blad met veel tanden en afgeronde tanden) om de houtstofvorming zoveel mogelijk te beperken.
  • Scherp gereedschap (bewerkingsduur korter en minder stofproductie).
  • Gereedschap met stofafzuiging.

Collectieve maatregelen
  • Veel stof veroorzakende werkzaamheden uitvoeren op een moment dat zo weinig mogelijk personen er aan worden blootgesteld.
  • Stof en zaagsel regelmatig opruimen met een industriestofzuiger voorzien van een fijnstoffilter (HEPA).

Individuele maatregelen
  • Bij zagen van hout en boren in steen of beton ademhalingsbescherming in verband met houtstof en kwartsstof (tenminste P2-filter in combinatie met afzuiging).
  • Bij verwerking PUR of kit bij het dichten van voegen de daarbij voorgeschreven beschermingsmiddelen (onder andere handschoenen).
  • Bij verwerken van minerale wol huidcontact zoveel mogelijk voorkomen (handschoenen en kleding die de huid zoveel mogelijk bedekt).


Arbovriendelijke hulpmiddelen
Meer informatie
   
   
 

Download gehele taak als PDF

 
 
 

< terug naar vorige pagina